Kun joulun juhlahumu on päällä, joku jää aina ulkopuolelle – Club For Five sovitti Pave Maijasen Kuokkavieraan
18.12.2024
|
artikkeli
Jaa someen
Likipitäen yhtä varmasti kuin saapuu joulu, starttaa talvi-iltojen pimetessä Club For Fiven keikkabussi ja alkaa jokavuotinen kiertue. Mukaan löysi myös Pave Maijasen ja Hectorin Kuokkavieras.
Club For Fiven sopraano Maija Sariola sekä perustajajäsen ja tenori Jouni Kannisto ehtivät istahtaa Jouluradion haastateltavana kesken perinteisen joulukiertueensa. Pian neljännesvuosisadan yleisöään ihastuttanut a cappella -yhtye on laatinut kiertueen kappalelistan huolella, sillä tiedossa on joulumusiikin valtava vaikutus kuuntelijoiden tunteisiin.
– Jouluhan on erittäin puhdas nostalgian juhla. Kappaleissa pyörivät tietyt samat teemat ja ne myös toimivat. Niitä halutaan kuulla. Meilläkin ovat ne Maa on niin kauniit ja En etsi valtaa loistot eli perinteiset joululaulut, mutta siellä rinnalla ovat meidän omat joululaulut. Nekään eivät ole niitä kaikkein kokeellisimpia ja moderneja, vaan enemmän sellaisia klassikoita ja hillittyjä, monet melko tunnelmallisia, Jouni Kannisto kertoo.
Pave Maijasen klassikko sai uuden muodon
Tähän sapluunaan sujahti hienosti tämän joulun uutukainen, marraskuun 1. päivä julkaistu, Pave Maijasen säveltämä, Hectorin sanoittama ja nyt Club For Fivea varten Kanniston sovittama Kuokkavieras.
– Olemme puoliksi joulubändi, sillä teemme joulukiertueen joka vuosi ja uusimme myös jouluaineistoamme. Olen Pave Maijasen suuri fani ja pitkään miettinyt, että Kuokkavieras olisi kiva joskus laulaa. Se on kappaleena vähän erikoinen ja hänen ohjelmistostaan vähemmän tunnettu. Nyt teimme siitä oman version, Kannisto kertoo.
Kappaleen omistaminen Maijaselle ja hänen muistamisensa on Kannistolle tärkeä seikka. Sen sijaan Club For Fiven sopraano Maija Sariolalle Kuokkavieras oli kokonaan uusi tuttavuus. Hän ihastui kappaleen melodiaan ja vakuuttui etenkin sanoituksen ajankohtaisuudesta.
– Kappale on mielestäni unohdettu suuruus ja tosi hyvä löytö Jounilta. Ja vaikka se on nyt ikään kuin joululaulu, niin se sopii muulloinkin laulettavaksi, Sariola sanoo.
Kuokkavieraan teema, yksinäisyys on ihmisen ikiaikainen murhe, mutta Sariola näkee siinä tietyllä tavalla tämän ajan ilmiön.
– Ehkä senkin takia, että tietokoneen ja kännykän taakse on niin helppo mennä ja kuvitella tietävänsä kavereiden kuulumiset, kunnes tajuaa, että minähän olen Facebookista tämän lukenut. Ja toinen asia, mistä tässä kappaleessa kerrotaan eli syrjäytyminen, on vielä laajempi asia. Ihmisiltä vaaditaan aika paljon, jotta pysytään tässä elämän kelkan kyydissä. Yhä useampi taistelee omien haasteidensa kanssa, Sariola toteaa.
Kuokkavieras on tätä päivää
Kuokkavieraan ensi-ilmestymisen aikoihin, 1990-luvun alussa elettiin synkimmässä laman alhossa. Vaikka Kuokkavierasta ei ehkä mielletty varsinaisesti joululauluksi, teksti sijoittuu juuri joulun aikaan.
– Epätasa-arvoa maailmassa riittää ja jouluisin se, miten erilaisissa maailmoissa ihmiset elävät, on ehkä vielä kärjistetympää, jopa raadollista. Juhlahumun ollessa päällä ne ihmiset, joilla on siihen mahdollisuus, vetäytyvät keskenään sitä viettämään, mutta joku jää ulkopuolelle. Yksinäisyys on siinä tilanteessa vielä surullisempaa. Kuokkavieras ei kuitenkaan moralisoi, eikä syyllistä, enemmänkin vain nostaa asian esille. Ja teksti on mielestäni siinä mielessä ansioitunut, Kannisto sanoo.
Sariola ja Kannisto löytävät Kuokkavieraasta myös tiettyä kahtia jakautuneisuutta, sillä vaikka sanat ovat surumieliset, on kappale sekä melodialtaan että tempoltaan iloinen ja mukaansatempaava.
– Se ehkä korostaa sitä, että on syytä myös iloita. Iloita siitä, että voi iloita ja on tämä juhla, Kannisto pohtii.
– Ja tapahtuu myös paljon hyvää, mutta siitä harvemmin kerrotaan uutisissa. Siitä ei saa klikkiotsikoita. Pitäisi ehkä ottaa vastuuta siitä, että huomaisi, ruokkisi ja kertoisi niistä hyvistä asioita, Sariola toteaa.
Joulumusiikki sallii monet eri tyylit
Useita joululevyjä nauhoittaneen Club For Fiven setissä on edelleen niitäkin kappaleita, jotka kuullaan vain livenä ja lavalla. Yhtye nauttii joulumusiikista ja sen tekemisestä.
– Joulu on kiitollista aikaa lauluyhtyeelle, sillä sen myötä meillä on yhdistävä tekijä eli joulumusiikki, mutta saamme leikkiä sillä vapaasti eri tyyleillä, mennä oman mukavuusalueen ulkopuolellekin. Samaan tapaan vaikkapa joku heavyartisti voi tehdä herkän version jostain joululaulusta tai poptähti laulaa jonkin hyvin uskonnollisenkin laulun, Maija Sariola sanoo.
Kotisoittimeen Sariolalla valikoituvat mieluiten soimaan vanhemmat amerikkalaiset joulukappaleet – esimerkiksi Frank Sinatran tai Ella Fitzgeraldin joululevyt tai 1950-luvulla tehdyt Brita Koivusen laulamat jatsahtavat joululaulut.
– Ja tuolla kun tien päällä ajellaan, autoradio käännetään Jouluradion kanavalle joulukuussa. Jostain syystä sitä joulutunnelmaan pääsyä kaipaa, vaikka itse työkseen saa joululauluja aika paljon laulaa. Se tunnelma tulee sitten siitä Jouluradion musasta ja erityisesti niistä kappaleista, jotka ovat jo lapsuudesta tuttuja. Ne ovat isoin hitti vielä aikuisenakin ja tuovat lämpimän tunteen, Jouni Kannisto toteaa.
Teksti: Outi Isotalus
Kuvat: Club For Five
Lue lisää
Arttu Wiskari halusi kertoa tarinoita erilaisista jouluista – ”Mielestäni tästä tuli yksi parhaimpia tekemistäni levyistä”
Suvi Teräsniskan uusi kappale “Rakkaus meihin jää” tuo lohtua ja toivoa talven pimeyteen
Kuuntele Jouluradiota
Jouluradiota kuunnellaan ympäri maailman.
Anna palautetta tai jätä toive !
Jouluradio on ev.-lut. seurakuntien lahja kuuntelijoille. Jouluradio on osa Kirkko ja kaupungin mediaperhettä. Toimituksemme sijaitsee Mall of Triplan Fokus-tilassa. Postiosoitteemme on Kolmas linja 22, 00530 Helsinki.
info@jouluradio.fi